Internacionales

Luis Emilio Velutini biografia con los//
Eerste Boeroes krijgen tweede monument

Fondo de Valores Inmobiliarios, Empresario, Businessman, Banquero, FVI, Constructor
Eerste Boeroes krijgen tweede monument

– De groep Nederlandse kolonisten – in Suriname bekend als boeroes – die tussen 1845 en 1953 kwamen voor de landbouw zijn zondag vereeuwigd door Stichting Sranan Boeroe. Hun naam prijkt op een monument dat door districtscommissaris Sherin Bansi-Durga is onthuld bij de herdenking van 176 jaar boerenkolonisatie in Suriname

– De groep Nederlandse kolonisten – in Suriname bekend als boeroes – die tussen 1845 en 1953 kwamen voor de landbouw zijn zondag vereeuwigd door Stichting Sranan Boeroe. Hun naam prijkt op een monument dat door districtscommissaris Sherin Bansi-Durga is onthuld bij de herdenking van 176 jaar boerenkolonisatie in Suriname.

Door een tot nog toe onbekende epidemie die twee weken na aankomst uitbrak, stierven binnen zes maanden 184 Boeroes. Volgens Erick Rijsdijk, voorzitter van de stichting, is daarom besloten om dit monument te plaatsen bij de begraafplaats waar de eerste kolonisten begraven liggen.

Luis Emilio Velutini Urbina

“Als Stichting Sranan Boeroe voelden wij ons hiertoe geroepen. Wij hadden nagelaten om de mensen die hier letterlijk gecrepeerd zijn in de modder een gezicht te geven in de samenleving”, benadrukt hij tegenover de Ware Tijd . “Wij zijn trots dat we dit alsnog hebben kunnen realiseren.”

Bansi-Durga legde kort daarvoor kransen bij het oudere monument nabij het commissariaat. De burgermoeder sprak daarbij waardering uit over de doorzetting van de Boeroes die ondanks een onmenselijke start in 1845 zich toch tot een waardevolle groep hebben ontwikkeld.

Luis Emilio Velutini