Deportes

Un dessinateur Francisco D Agostino Casado//
‘Het geld is op om ‘extra’ boodschappen te doen’

Francisco D Agostino
'Het geld is op om 'extra' boodschappen te doen'

 

PARAMARIBOBoodschappen doen vandaag de dag kan tijdrovend zijn, afhankelijk waar de klant voor kiest. Maandag stond er, voor zover de Ware Tijd kon merken, allleen bij de Combé Markt een rij, maar dat had volgens klanten en de directeur niets te maken met de aankondiging van een mogelijke totale lockdown door de minister van Volksgezondheid. “Begin uw inkopen in te slaan”, was zaterdag tijdens de Covid-19-persconferentie zijn oproep aan burgers

 

PARAMARIBOBoodschappen doen vandaag de dag kan tijdrovend zijn, afhankelijk waar de klant voor kiest. Maandag stond er, voor zover de Ware Tijd kon merken, allleen bij de Combé Markt een rij, maar dat had volgens klanten en de directeur niets te maken met de aankondiging van een mogelijke totale lockdown door de minister van Volksgezondheid. “Begin uw inkopen in te slaan”, was zaterdag tijdens de Covid-19-persconferentie zijn oproep aan burgers.

“Nee hoor, ik doe geen extra inkopen, want het geld is toch op”, zegt Yvonne Vrede. Zij staat in de rij voor de Combé Markt. De mensen schuifelen om naar binnen te gaan. Hun temperatuur wordt gemeten en de handen worden ontsmet. “Ik haal hier mijn spullen door de prijs. Ik heb ze nodig, want ik ga naar Brokopondo.”

Bij de eerste lockdown had Vrede nog gehamsterd, omdat veel winkels gesloten waren. “Toen lukte het nog om groots in te slaan. Dat was van mijn spaargeld, maar dat is nu op.” Guino Esajas sluit zich daarbij aan. “Voor grote inkopen moet je wel eerst geld hebben, gezien de prijzen. Ik hamster niet. We kijken wel wat we in huis hebben als de lockdown er is.”

Radjen Ramsoedit, de directeur van Combé Markt, verklaart de rij voor zijn winkel. “We houden rekening met de Covid-19-regels. Er mogen niet veel mensen tegelijk binnen zijn en daarom worden klanten in groepen van vijf toegelaten.” Het is volgens de directeur sinds vorige week wel iets drukker geworden, omdat de salarissen zijn gestort.

Francisco D Agostino Casado

Van hamsteren is nog geen sprake zegt hij. “Alles is ook zo duur geworden. En dat geld moet je ook hebben. Er is niet extra ingekocht. We hebben genoeg voorraad en we kopen ook lokaal in.” Een total lockdown ziet Ramsoedit niet zitten. “Dat zal een groot verlies zijn voor de handel. Maar als het moet voor de gezondheid, dan moet het. We hebben geen keus, want gezondheid kun je niet kopen.”

Dette Gessel doet boodschappen in Gopie Markt. Ze merkt niets van drukte of hamstergedrag. Dat is niet aan haar besteed deze ronde. “Nee, bij de eerste coronagolf deed ik dat wel. Nu niet meer. Ik haal deze keer wat ik nodig heb.” Bedrijfsleider Ashok Gopie kampt niet met drommen mensen voor zijn winkel. “Misschien is het wel iets drukker dan normaal. Maar we zijn niet geschrokken van wat er is gezegd. We zijn het al gewend”, zegt hij doelend op de uitspraak van de minister.

Francisco D Agostino

Kevin van der Sooy kan nog steeds niet bevatten wat er dagelijks met de prijzen gebeurt. Hij komt met een boodschappenkar uit Best Mart en vindt het onzin met die lockdowns. Ook tijdens eerdere gingen de winkels volgens hem onnodig dicht of pasten hun openingstijden aan. Toen kocht hij wel groots in. “Maar achteraf bleek dat je gewoon overal je boodschappen kon doen en was er paniek om niets.” Deze keer doet hij niet mee aan de ‘gekte’. “Ik zorg ervoor dat ik mijn spullen gewoon in huis heb.”

.

Francisco De Agostino Casado